Moc słabości. Z zachwytu nad życiem

Twórczość Pani Anny H. Niemczynow poznałam nieco wcześniej i z miłą chęcią podjęłam się przeczytania kolejnej książki pt. ''Moc słabości'' z serii ''Z zachwytu nad życiem'', należącej do Cyklu: Z zachwytu nad życiem (tom 3).

Nie jest łatwo napisać książkę, która wywoła zainteresowanie, a będzie po części opowiadaniem, co przeżyła autorka, zanim powstała pierwsza część ''Ciche cuda'' a ''Moc słabości'' jest jej kontynuacją.

Podzielenie się osobistą cząstką życia nie jest takie proste, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Gdy czuje, się nagłą potrzebę ujawnienia go to jest w tym coś wyjątkowego, z tym że nie zawsze pewnego, że może się to spodobać każdemu.

Nadmienione zostało na samym początku, nad jakimi tematycznymi zagadnieniami będzie Pani Anna rozważała, co jest dla niej w nich ważne bardziej lub mniej. Uważam, że jest to istotne, bo być może stanowiło klucz do rozwiązania, na czym jej zależy najbardziej, a co eliminuje od razu.

Pani Anna H. Niemczynow jest autorką wzbudzającą u mnie zaufanie, bo wie, że życie, które doświadcza dotychczas to tajemnica, z jaką próbuje się zmierzyć każdego dnia niezależnie od sytuacji ją otaczającej.

Czytając, tę książkę odnoszę wrażenie, że po części wspólnie z Panią Anną odkrywam nowe wartości życia. Obserwuje, jak radzi sobie w momencie, kiedy dopada ją nostalgia, radość, na co zwraca szczególną uwagę, jakimi kieruje się cennymi wskazówkami, czym się najbardziej martwi, a co gwarantuje, że wie, czego oczekuje od siebie samej bądź jest punktem wyjścia będącym zapoczątkowaniem czegoś, co jest nierozerwalną nicością, aby znaleźć odpowiedni przepis na pozbycie się niepotrzebnych słabości.

Zatrzymując się na dłużej w trakcie czytanych piętnastu opowieściach uzmysławiamy sobie, że nasze życie inaczej mogłoby się potoczyć, gdybyśmy zmienili swoje zachowanie, byli bardziej spostrzegawczy, wyrażali od razu emocje, a nie ukrywali ich na wewnątrz.

Należy dopiero poznać życiowe przykłady Pani Anny, aby zrozumieć w pełni, jaką ona przeszła ona trudną drogę, kiedy spotykała ludzi, którzy nie wiedzieli, co ona czuje znosząc dzielnie upokorzenia mając u boku chorego syna, czy inne rodzinne problemy.

W imię ogromnej miłości, którą obdarza rodzinę, potrafi podzielić się z czytelnikami, czym jest dla niej słabość i co ona oznacza, jak radzi sobie z nią, co daje jej siłę w jej przetrwaniu.

Informacje dodatkowe o Moc słabości. Z zachwytu nad życiem:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2024-10-23
Dodał/a opinię: Emilly26

Tagi: Proza lifestyle'owa

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Moc słabości. Z zachwytu nad życiem

Kup książkę Moc słabości. Z zachwytu nad życiem

Pragnąc kawałka nieba na ziemi, stwórz je w swojej własnej głowie.

Więcej cytatów z tej książki

Sto dni wdzięczności
Anna H. Niemczynow0
Okładka ksiązki - Sto dni wdzięczności

Wdzięczność stała się moją siłą - siłą, która pokierowała mnie na dobre tory. Wdzięczność działa cuda. Pomyśl, może wdzięczność przyda się również...

Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow0
Okładka ksiązki - Słowa wdzięczności

Czy można być wdzięcznym mimo doświadczenia anoreksji, bulimii, przemocy słownej, cielesnej, rozwodu i wielu innych?  Otóż można. Niemczynow udowadnia...

Złote góry
Klaudiusz Szymańczak