Podhale oraz Orawa, Spisz i Pieniny. Przewodnik dla dużych i małych

Jeśli pokochaliście nasz przewodnik dla dużych i małych po Tatrach, to książka dla was!

,,Niezwykłe zabytki, tajemnicze zamki i warownie, żywe skanseny, opuszczone chałupy, rwące rzeki, wyjątkowe rośliny i chronione zwierzęta - to wszystko znajdziecie na Podtatrzu, czyli w regionie południowej Polski otaczającym Tatry. Zapraszamy do zwiedzania Podhala, Spisza, Orawy i Pienin"- piszą we wstępie Barbara Gawryluk, dziennikarka i pisarka, oraz Paweł Skawiński, były dyrektor Tatrzańskiego Parku Narodowego.

Jak wygląda dziewięćsił? Kto to jest honielnik? Co robią cietrzewie na tokowisku? Kim jest cepr? Czym się różnią moskale od gałusków cuchanych? Gdzie jest Miasto Dzieci Świata? Co to są talorki? Dlaczego Chochołów nazywany jest żywym skansenem? Na jakich trasach kursuje zabytkowa kolejka? I w jakim uzdrowisku spotkać można w lipcu autorów najlepszych książek dla dzieci?

Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w drugiej już książce naszego autorskiego duetu, dzięki której - to pewne! - pokochacie Podtatrze.

Informacje dodatkowe o Podhale oraz Orawa, Spisz i Pieniny. Przewodnik dla dużych i małych:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2025-06-18

Tagi: Lasy Geografia regionalna Środowisko naturalne Ochrona środowiska Piesze wycieczki trekking Wspinaczka i wycieczki po górach Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Tatra Mountains Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Podhale oraz Orawa, Spisz i Pieniny. Przewodnik dla dużych i małych

Dziewczynka z fotografii
Barbara Gawryluk0
Okładka ksiązki - Dziewczynka z fotografii

Natalia i Karina planują w czasie wakacji odwiedzić Lwów i tam odszukać ślady Selmy, tajemniczej sąsiadki, słynnej tancerki, występującej na najważniejszych...

Teraz tu jest nasz dom
Barbara Gawryluk0
Okładka ksiązki - Teraz tu jest nasz dom

Kiedy w Doniecku robi się coraz niebezpieczniej i na ulice wyjeżdżają pierwsze czołgi, rodzina Baranowskich decyduje się na organizowaną przez polskie...